Hoofdpagina arrow Algemene Informatie
Algemene Informatie
Groentes

Image

 

Algemeen;

Belangrijk is de ligging van de tuin en de grondsoort, deze zijn bepalend voor de groei van de groenten . De moestuin moet op een zonnige plek, niet te dicht bij te hoge bomen. Door de jaren heen leert men steeds beter aanvoelen hoe de bemesting, het tijdstip van zaaien en de verdere verzorging moet zijn om een goede oogst te krijgen. Het weer is elk jaar een verrassing, probeer het zo goed mogelijk te benutten. Ook zijn er vele tuinboeken, voor elk wat wils, maar hier een paar kleine tuintips .

Wisselteelt;

Maak elk jaar een tekening, die goed wordt bewaard, want de meeste gewassen kunnen niet weer op hetzelfde stuk worden verbouwd. Ook met verwante soorten uitkijken, een vruchtwisseling aanhouden van vier jaar . Op de tekening aangeven, waar bemest is en waar aardappels en tomaten hebben gestaan.Een aantal gewassen verdragen namelijk geen vers opgebrachte mest, maar groeien uitstekend, als er een jaar eerder is bemest.

Bemesting;

Bladgewassen zoals kool, sla, prei, andijvie, spinazie en verder komkommer, augurk, knolselderij, pompoen, courgette houden wel van een beetje mest . Wortelgewassen zoals wortelen, witlof, bieten, schorseneren, radijs, uien liever op grond die het jaar ervoor is bemest. Bij te arme grond enige goed verteerde mest of kompost geven. Vrucht- en zaadgewassen zoals erwten en bonen, kruiden en bloemen, vragen weinig van de grond. De mest moet goed verteerd zijn. Meerjarige gewassen om de paar jaar fijne kompost geven en anders op een andere plaats zetten of opnieuw zaaien.

Zaaien;

Kleine zaadjes worden op minder dan 2 cm gezaaid, de wat grotere zaden, zoals erwten en bonen wat dieper en de tuinbonen tot 4 cm. Een goede richtlijn is om het zaad te bedekken met 3 keer zoveel grond als de dikte van het zaad. In het zaaien zit veel ervaring. Niet te dun zaaien . maar te dik zaaien geeft hoog opgroeiende, slappe planten. Bovendien treden dan gauw aantastingen op en voedsel- en vochtgebrek. Tijdig uitdunnen.