Hoofdpagina arrow Groentes arrow Koolgroente arrow Wittekool.
Wittekool.

Image

 

Wittekool ;Vraagt een goede bemeste voedzame humusgrond, heeft het hele groei seizoen voeding nodig. 
  
Zaaien ;

We zaaien vanaf februari in de kas voor de vroege teelt, onder glas of plastic in maart voor de teelt in de zomer, en in april zaaien op de koude grond voor de late teelt . 

Je kunt voorkweken in kweekbakjes met potgrond waar we kalk bij doen en dan verspenen in kweekpotjes +/- 9 cm rond of vierkant als de plantjes mooi stevig zijn kunnen we ze in koude grond zetten . 

Kool uitpoten op +/- 50/50cm . ( Als de kolen niet zo groot hoeven te zijn, zeg maar 2 personen mag het best wel op 40/40 cm ) dan groeien de kolen wat dichter tegen elkaar en heb je ook minder onkruid. 

  
Oogsten ;

je kunt het doen als de kolen volgroeit zijn,  maar kleine kooltjes zijn ook lekker, ik snij een kooltje als ik er zin in heb. 

Ongedierte;  Als de kolen in de volle grond staan, neem dan voorzorgsmaatregelen tegen de larven van de koolvlieg, doe een koolkraag om de stam van de kool ( zelf ben ik aan het proberen of aluminiumfolie ook werkt als koolkraag ) of gebruik anderen middelen zoals kalk, er zijn ook bestrijdingsmiddelen te koop (biologisch natuurlijk-vriendelijk) 

  
 
janfebmaaprmeijunjulaugsepoktnovdec
 zaaizaai         
    plantplant      
        oogstoogstoogst 

 

Recepten ;

Witte kool met banaan
Bigos Pools koolgerecht
bruine bonensoep anders dan anders
 

 
< Vorige