Hoofdpagina arrow Kruiden arrow kruiden daar zijn er genoeg van arrow Peterselie
Peterselie

 

Peterselie,  is een zacht tweejarig kruid dat in Nederland soms de winter overleeft, maar meestal niet.

Het is een veelgebruikt kruid in de Europese keuken, maar evenzeer in de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten. Het is fris van smaak. De ontkiemtijd van het zaad is opvallend lang.Er zijn drie soorten peterselie in gebruik.

  • Krulpeterselie met de bekende gekroesde blaadjes wordt in hoofdzaak gebruikt als garnering.
  • Bladpeterselie heeft gladde bladeren en heeft een wat fijnere smaak dan krulpeterselie.
  • Van wortelpeterselie wordt de wortel gegeten. Deze wortels zijn zo'n 15 cm lang.

Het dient pas aan spijzen toegevoegd te worden vlak voor het serveren (dus niet meegekookt te worden) omdat het anders te veel van zijn smaak en frisheid verliest.Het wordt ook vaak samen met knoflook aan boter toegevoegd om kruidenboter te vormen. Bladpeterselie kan ook in salades gebruikt worden.

Kruidenthee van peterselie kan worden gebruikt als diureticum. (Een diureticum is een middel dat de uitscheiding van water door het lichaam bevordert ).  Chinese en Duitse herboristen raden deze thee aan tegen hoge bloeddruk. Cherokee Indianen gebruiken het als tonic ter versteviging van de urineblaas. Het wordt ook soms gebruikt als menstruatieopwekkend middel.

 

 
< Vorige   Volgende >