Hoofdpagina arrow Kruiden arrow kruiden daar zijn er genoeg van arrow Selderij
Selderij

Image

 

Selderij,  blad- , struik- of bosselderij is een tuinkruid en vergelijkbaar met selderij , maar dan met een veel sterkere smaak. De plant kan hoogten bereiken van meer dan een meter.Selderij komt in Nederland ook in het wild voor maar is toch wel zeldzaam aan het worden.

Snijselderij wordt zowel onder glas  als in de vollegrond geteeld. Voor de teelt onder glas wordt in september gezaaid met oogst in december tot maart.
In de vollegrond wordt half april tot eind april gezaaid. Bij deze laatste teelt kan tot drie keer worden geoogst. De eerste keer in juli, daarna in augustus en september.

  • 'Amsterdamse Fijne Donkergroene' wordt zowel onder glas als in de vollegrond geteeld. Het fijne blad is donkergroen en zeer aromatisch. Ook de bladstelen zijn zeer fijn.
  • 'Gewone Snij' wordt alleen in de vollegrond geteeld. Het blad is groot en de bladsteel grof.
  • 'Zwolse krul' wordt zowel onder glas als in de vollegrond geteeld. Het zeer aromatische blad is zeer fijn en diep ingesneden.

Er is knolselderij , bleekselderij en snijselderij. Knolselderij vormt een knol met een doorsnede van zo'n 10 cm. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt kunnen de bladeren ook gegeten worden. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht. Van bleekselderij worden de bladstelen gegeten, maar ook de bladeren zijn te eten. Van de snijselderij worden de blaadjes en de bladstelen geconsumeerd.

Selderij is heerlijk in soepen, zoals b.v. knolselderij in erwtensoep. Je kan er ook van knolsederij fijn geneden een salade van maken.

 
< Vorige   Volgende >