Selderij |
Selderij, blad- , struik- of bosselderij is een tuinkruid en vergelijkbaar met selderij , maar dan met een veel sterkere smaak. De plant kan hoogten bereiken van meer dan een meter.Selderij komt in Nederland ook in het wild voor maar is toch wel zeldzaam aan het worden. Snijselderij wordt zowel onder glas als in de vollegrond geteeld. Voor de teelt onder glas wordt in september gezaaid met oogst in december tot maart.
Er is knolselderij , bleekselderij en snijselderij. Knolselderij vormt een knol met een doorsnede van zo'n 10 cm. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt kunnen de bladeren ook gegeten worden. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht. Van bleekselderij worden de bladstelen gegeten, maar ook de bladeren zijn te eten. Van de snijselderij worden de blaadjes en de bladstelen geconsumeerd. Selderij is heerlijk in soepen, zoals b.v. knolselderij in erwtensoep. Je kan er ook van knolsederij fijn geneden een salade van maken. |
< Vorige | Volgende > |
---|