Hoofdpagina arrow Kruiden arrow kruiden daar zijn er genoeg van arrow Thijm
Thijm

Image

Is een aromatische, altijd groen blijvende, bossige halfheester, de plant wordt 20 tot 30 centimeter hoog.  

De stengel van de plant is vierkant, groenbruin en verhout in het tweede seizoen. Aan de oude verhouten plantendelen verschijnen elk voorjaar nieuwe groene opgaande takjes met kleine puntig, ovaal en middelgroene blaadjes. De blaadjes zijn aan de rand naar onder toe omgerold en zijn aan de onderzijde witviltig behaard.   

Bovenaan de takjes verschijnen  begin van de zomer kleine lila, lipvormige bloempjes die veel bijen trekken ( na de bloei kunnen we de planten het beste snoeien om nieuwe uitlopers te krijgen voor het volgende jaar.) 

Van oorsprong komt Tijm uit het gebied rond de Middellandse Zee.   De in ons land groeiende thijm blijft lager en wordt 8 tot 20 cm hoog. De plant is soms te vinden op zonnige grasvlakten, heide en weiden. Het is een snelle kruipplant met lichtpaarse/lila bloemen met mild geurende bladeren.  Deze plant varieert zeer sterk en komt in veel vormen voor.

Thijm kan je ook drogen daar gebruiken we de stengeltoppen met de blaadjes voor om b.v. thee van te maken , en wordt ook veel gebruikt in diverse gerechten . thijm heeft ook een helende werking denk maar aan thijmsiroop.

 

 
< Vorige   Volgende >