Hoofdpagina arrow Kruiden arrow kruiden daar zijn er genoeg van arrow Salie
Salie

Image

De naam salie komt van het Latijnse salvus, wat gezond betekent. En dat is niet voor niets, het kruid staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het plantje is wintergroen en wordt 30 tot 70 cm hoog. De blaadjes zijn langwerpig, spits, groengrijs tot zilvergrijs gekleurd. Salie gaat goed samen met rozemarijn.  

 

 

Met salieblaadjes, vers of gedroogd, kruid je vooral vlees- of visgerechten. Salie maakt vet eten licht verteerbaar. Overdrijf niet, want salie overheerst snel de andere ingrediënten. Voeg het kruid pas aan het einde van de kooktijd toe, anders gaat het aroma verloren. Probeer ook eens salie in pompoensoep, kaassaus, bij bonen of erwten.  

 

 

Als je van salie houdt kun je de plant in een pot in de tuin of op het balkon houden. De blaadjes kun je zo het hele jaar door oogsten. We kunnen salie gedroogd alswel vers gebruiken.  

Salie is een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor mond en ademhalingsorganen. Het verlicht bij moeilijke spijsvertering en krampen.  

Stomen met salie helpt tegen hoofdpijn en een verstopte neus door zijn slijmoplossende werking. En als thee helpt salie bij verkoudheden en zweertjes in de mond. Kun je niet slapen? Een afkooksel van enkele gehele blaadjes in melk levert de bekende saliemelk, een gezonde drank voor een verkwikkende nachtrust.

 

 
< Vorige   Volgende >