Hoofdpagina arrow Nieuws arrow dieren die verdwijnen
dieren die verdwijnen

In de Coral Sea leven 47 dieren die alarmerend dicht bij uitsterven staan.

In de Coral Sea leven 47 dieren die alarmerend dicht bij uitsterven staan. Elke week stellen we er eentje aan u voor. Vandaag: de doejong of Indische zeekoe.

Wetenschappelijke naam: Dugong dugon
Engelse naam: dugong
Verspreiding: ondiepe kustwateren in de zuidwestelijke Stille Oceaan en de Indische Oceaan
Voedsel: zeegras
Lengte: 3 - 4 m, bij geboorte 1 m
Gewicht: 400 - 600 kg, bij geboorte 20 - 35 kg

De doejong is een vrij slanke zeekoe, die in kustwateren leeft. Doejongs grazen op bedden met zeegras. Daarbij trekken ze vaak de hele plant met wortels en al uit de bodem en maken ze herkenbare kale stroken in de zeegrasbedden.

Doejongs hebben een sikkelvormige staart (dus duidelijk anders dan de ronde staart van de lamantijnen) en kunnen verrassend snel zwemmen: tot 20 km per uur. Dit houden ze echter niet lang vol.

Uitgestrekte reservaten
Doejongs zijn al heel lang bejaagd door de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Perzische Golf en Micronesië. In een aantal gebieden wordt de jacht nu gereguleerd en zijn veelal met steun van het Wereld Natuur Fonds reservaten ingesteld (Kenia, Papoea Nieuw-Guinea, Australië). Omdat de doejong grote zeegrasvelden nodig heeft, is het belangrijk dat de reservaten behoorlijk uitgestrekt zijn. Jammer genoeg is de doejong ondertussen al wel verdwenen in de wateren van Bangladesh, Myanmar, Mauritius en Taiwan. Maar het dier valt te redden: aan de west- en noordkust van Australië neemt de bevolking niet langer af en is al twee jaar behoorlijk stabiel.

Zeemeermin
De doejong is de meest aan het leven in de zee aangepaste van alle zeekoeien. Het is het enige nog levende lid uit de eens grote familie der doejongs (Dugongidae). Een ander lid van de familie, de Stellerzeekoe, stierf uit in de achttiende eeuw. De naam "doejong" komt van het Maleise "duyung", wat zeemeermin betekent. Waarschijnlijk zijn de legenden over zeemeerminnen ontstaan door ontmoetingen tussen zeelieden en doejongs.

Onder water
De doejong is een herbivoor. Hij eet de bladeren en wortelen van waterplanten. Soms eet hij ook ongewervelde dieren. Het is een dagdier, dat in verstoorde gebieden vaker 's nachts actief is. Om te eten duikt hij tot een diepte van twaalf meter. Hij blijft meestal ongeveer een minuut onder water, maar hij kan acht minuten onder water blijven. Ze leven in groepen in een vast woongebied van vier tot elf km².

Het jong wordt geboren op een ondiepe plaats langs de kust. De moeder laat het jong zogen door haar tegen haar borst aan te drukken. Na achttien maanden wordt het jong gespeend. Het jong blijft bij de moeder tot de geboorte van het volgende jong.

Straf van goden
Veel volkeren, onder andere op Madagaskar, de Comoren en Nieuw-Guinea, kennen verhalen van mensen die in doejongs zijn veranderd, als straf van de goden of juist als redding van de verdrinkingsnood. Ook wordt vermoed dat ontmoetingen tussen deze dieren en zeemannen aan de basis liggen van verhalen over sirenes en zeemeerminnen. De sirenes uit de Odyssee van Homerus waren waarschijnlijk doejongs uit de Rode Zee. (bron: wwf, wikipedia)
 
< Vorige   Volgende >