Hoofdpagina arrow Nieuws arrow soepje bij de chinees
soepje bij de chinees

 De afgelopen dertien maanden zijn er in Australische wateren (vooral het Grote Barrièrerif en de Coral Sea) meer dan 10.000 haaien gestroopt om hun vinnen naar Azië te exporteren.

 De afgelopen dertien maanden zijn er in Australische wateren (vooral het Grote Barrièrerif en de Coral Sea) meer dan 10.000 haaien gestroopt om hun vinnen naar Azië te exporteren. Haaienvinnen zijn gegeerd door Chinezen om in de soep te draaien. Ze zouden geneeskrachtige waarde hebben hoewel dat nooit is bewezen.

Levend
WWF stelde vast aan de hand van douanepapieren dat 230 ton aan haaievinnen - op overigens vooralsnog legale manier - Australië verliet in iets meer dan een jaar tijd. Volgens WWF is de handel in haaienvinnen gebaseerd op vinnen die van levende gevangen haaien worden afgesneden. Omdat haaienvlees op zich weinig waard is, worden de nog levende haaien daarna teruggeworpen in zee om meer ruimte te scheppen op de visboten. De haaien die ontdaan zijn van hun vinnen sterven daarna in de oceaan.

De premier van Queensland, Anna Bligh, en Autstralisch milieuminister Peter Garrett hebben al gezegd de zaak te laten onderzoeken.

100 miljoen
Naar schatting worden wereldwijd tussen 10 en 100 miljoen haaien per jaar afgeslacht vanwege hun vinnen, met een mediane waarde van 38 miljoen. De opbrengst hiervan wordt geschat op 1.2 miljard euro. Vanwege het lucratieve aspect van deze handel, bestaat er het vermoeden van banden met de georganiseerde misdaad. Sommige haaiensoorten zijn in de laatste 50 jaar met 80 % in aantal gedaald.

Amerikanen eerste om te verbieden
De VS hebben onlangs "finning" verboden voor in de VS geregistreerde vissersboten, en in de eigen territoriale wateren. Ook mogen haaienvinnen niet meer zonder het totale karkas worden ingevoerd.

Internationale visserij-organisaties zijn bezig met de voorbereiding van een soortgelijke wetgeving voor de Atlantische oceaan en de Middellandse zee.

Disney
Hong Kong Disneyland heeft na druk van natuurbeschermingsgroepen haaienvinnensoep van het menu gehaald, en de Universiteit van Hong Kong heeft verboden haaienvinnensoep op de campus te serveren. (hlnsydney/mvl)

 
< Vorige   Volgende >