Hoofdpagina arrow Nieuws arrow droogte2
droogte2
Warmte en droogte willen we het wel of eigenlijk niet
Warmte en droogte: vloek en een zegen
Warmte en droogte: vloek en een zegen
Gepubliceerd op donderdag 26 april 2007
De aanhoudende droogte zorgt voor grote problemen voor boeren en dieren. Anderen varen wel bij de lente die een zomer werd. Openluchtbaden gaan eerder open en druiventelers in Limburg breiden hun werkzaamheden uit.

Sinds 22 maart is er in vrijwel het hele land geen of nauwelijks regen gevallen. In combinatie met het zonnige weer heeft dat inmiddels geleid tot een uitzonderlijk droge periode. Het gegevens van het KNMI blijkt dat het in deze tijd nog nooit zo droog is geweest. Alleen 1974 komt in de buurt bij de huidige droogte. De consequenties voor gewas en dier zijne enorm.

Dorstige herten
Het wild op de Veluwe kan de dorst amper nog lessen. De Vereniging tot Behoud van het Veluws Hert denkt dat de brandweer de komende dagen de drinkplaatsen van de dieren bij moet gaan vullen. Nog nooit eerder was dat zo vroeg in het jaar nodig.

Normaal gesproken onttrekken herten sap uit de bladeren van de planten die ze eten. Maar ook de bladeren kampen met droogte.

Volgens TV Utrecht komen bij de Dierenbescherming in Utrecht en Amersfoort verontrustende telefoontjes binnen over uitgedroogde konijnen. De meeste konijnen sluiten hun dagen in slecht geventileerde hokken, die pal in de zon staan. Wanneer het konijn languit gestrekt, apathisch in zijn hok ligt, is alertheid geboden en eventueel ingrijpen van de dierenarts nodig. Volgens de Dierenbescherming moeten hokken van dieren extra vaak schoon worden gemaakt, om de kans op parasieten en infecties te beperken.

Water
Het waterschap Rijn en IJssel is inmiddels het Twentekanaal aan het plunderen om landbouwgebieden in Oost-Gelderland en een deel van de Veluwe te bewateren. Normaal gesproken was dat pas over een maand nodig geweest.

Boeren en sportverenigingen in Noord-Brabant mogen vanaf vrijdag hun grasland beregenen met grondwater. Door de droogte verleent de provincie daarvoor een vrijstelling, meldde een woordvoerster woensdag. Normaal gesproken geldt tot 1 juni een beregeningsverbod. Het is voor het eerst sinds 1996 dat deze vrijstelling wordt verleend. Wel wordt om spaarzaamheid gevraagd.

Geen biet
Bietentelers in Groningen klagen steen en been over de afgelopen 34 droge dagen. Zaadjes die vorig maand de grond in gingen. Liggen er nog steeds ongekiemd. Als dit weer aanhoudt, zal de bietenoogst voor een fors deel mislukken dit jaar.

Ook aspergekwekers klagen steen en been. Het voorheen gouden goedje schiet veel te snel uit de grond en dat in grote getale. Door het grote aanbod van asperges als gevolg van het aanhoudende onverwacht warme weer zakken de prijzen van asperges. Het aanbod is zo groot dat de prijs is gekelderd tot maximaal 3 euro per kilo; nauwelijks genoeg om de kosten te delkken. De verwachting is dat rond Moederdag de prijzen weer stijgen, omdat dan de vraag extra hoog is.

Wel blij
Niet heel Nederland zucht echter onder de droogte en warmtegolf. Een aantal openluchtzwembaden gaat eerder open dan gepland.

Ook druiventelers varen wel bij het mooie weer. In Limburg gaat wijngaard Fromberg in Ubachsberg uitbreiden. De vraag naar rosé van deze gaard is toegenomen. De nieuwe aanplant zal onder andere bestaan uit druiven van de Pinot Noir-soort. Dankzij de hoge temperaturen en de vele zon groeien veel meer druiven als ooit tevoren goed in het zuiden van het land.

Koninginnedag
Zoals het er nu naar uit ziet, gaat maandag de warmste Koninginnedag ooit worden. IJs -en bierverkopers kunnen goede zaken doen. Het oude record staat op 30 april 2003 toen in de Bilt, 26,9 graden werd gemeten. Vorig jaar was het maar 11 graden.

Links:

  • Het KNMI over de droogte
  • Gardena over bewateren van de tuin
  • Hier is het pas echt droog: Death Valley

    © 2007 Planet Internet

  •  
    < Vorige   Volgende >