Hoofdpagina arrow Nieuws arrow Droogte
Droogte

Het begint nu al de droogte

Wild heeft dorst
Datum: 25 april 2007
De aanhoudende droogte gaat het wild op de Veluwe parten spelen. De Vereniging tot Behoud van het Veluws Hert verwacht dat de brandweer binnen enkele dagen te hulp zal moeten komen om drinkpoelen in de bossen te vullen met water. Dat is voor zover bekend nog nooit eerder zo vroeg in het jaar gebeurd.

Volgens bestuurslid Jan Paulides is er nog geen sprake van een noodsituatie. Maar het wild moet soms ver lopen om de paar diepere poelen te vinden die nog wel wat water hebben. Zeker nu de dieren in het voorjaar jongen hebben, gaat de conditie door droogte en vermoeidheid achteruit. Tijdens de warme zomers van 2003 en 2006 heeft de brandweer ook poelen op de Veluwe bijgevuld.

Herten voorzien in een groot deel van hun vochtbehoefte door jonge, frisse blaadjes te eten en dauwdruppels te drinken. Maar door de droogte bevatten de bladeren weinig vocht. Daarom gaat het wild op zoek naar natuurlijke of aangelegde drinkpoelen, die echter ook grotendeels leeg staan.

Volgens Paulides is het niet nodig om alle ongeveer tweehonderd poelen op de Veluwe bij te vullen. Als de brandweer een of twee op de tien drinkplaatsen van water voorziet is dat voldoende. De herten gebruiken de waterplaatsen overigens ook om te 'zoelen': rollen in de modder, zodat later met de opgedroogde laag modder luizen en teken weggeschuurd kunnen worden uit de vacht.

Bron: ANP
 
< Vorige   Volgende >