Hoofdpagina arrow Nieuws arrow Water
Water

We kunnen niet zonder.

 

Omgaan met hitte: water
Omgaan met hitte: water
Gepubliceerd op donderdag 19 april 2007
Zonder water is leven onmogelijk. Iedereen heeft wel eens gehoord van het feit dat het menselijk leven enige tijd zonder voedsel kan, maar lange tijd zonder water, dat gaat niet. Mensen kunnen bijna twee maanden zonder voedsel, maar hooguit zes dagen zonder water.

Met grote hitte is het van belang voldoende vocht binnen te krijgen. Water levert geen energie, maar is nodig bij het vervoer van stoffen door het lichaam en bij de uitscheiding van afvalstoffen. Ook speelt water een rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur.

Hoeveelheid water
Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52 procent uit water en dat van mannen voor 63 procent. Baby’s bestaan zelfs voor 75 procent uit water. De hoeveelheid water die nodig is om alle schadelijke stoffen af te voeren en het vochtpeil op orde te houden varieert.

Voor baby’s wordt 150 ml water per kilo lichaamsgewicht aangehouden.
Voor jonge kinderen wordt 50 ml water per kilo lichaamsgewicht aangehouden.
Een volwassenen wordt aangeraden ongeveer 1,5 liter water drinken om alle verliezen aan te vullen.
Ouderen vanaf 70 jaar wordt aangeraden 1,7 liter te drinken omdat zij vaak minder gaan eten en daardoor via het voedsel minder vocht binnenkrijgen. Bovendien gaat bij ouderen de nierfunctie langzaam achteruit. Daardoor hebben de nieren meer vocht nodig om de afvalstoffen via de urine af te voeren.

Een volwassen lichaam krijgt verder nog vocht binnen via eten. Het gaat hier om ongeveer één liter.

Onvoldoende water
Wie niet voldoende drinkt droogt uit. Wanneer zo'n twee procent van het lichaamsgewicht is onttrokken, ontstaat een dorstgevoel. Bij volwassenen komt dat neer op een vochttekort van 1,5 liter.

Een vochttekort kan leiden tot:
0
Uitdroging. Kenmerken: lusteloosheid, snel vermoeid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn. Uiteindelijk treedt bewusteloosheid op. Het vocht verdwijnt uit de lichaamscellen, waardoor de concentratie van tal van ongewenste stoffen stijgt. Eerst veroorzaakt dit klachten, uiteindelijk leidt het zelfs tot de dood.
Zonnesteek: door hitte bevangen raken, mogelijk duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en hevig zweten, wat weer leidt tot waterverlies. De hartslag versnelt, er ontstaat een onrustige ademhaling en mogelijk bewusteloosheid.

Bronnen: mediatheek, Voedingscentrum,gezondheid.be

Links:
0
Bar le Duc

© 2004 Neos.nl/ in opdracht van Planet Internet

 
< Vorige   Volgende >