Op zo’n zes meter hoogte is het strijdmiddel bevestigd tussen de bomen. Het ziet eruit als een ‘gewoon’ groen gespoten vogelhuisje, maar schijn bedriegt. Het venijn zit hem de kleine luidsprekergaatjes waar - overdag - om het half uur een oorverdovend roofvogelgekrijs uit komt. Het gekrijs draagt 150 meter, zodat vogels het wel laten in de buurt te gaan broeden.
Flora en fauna wet
Volgens Marieke Dijksman van Vogelbescherming Nederland, is de methode in strijd met de flora- en faunawet. “Het verstoren van broedplaatsen en het opzettelijk verontrusten van vogels is verboden. In dit geval lok je vogels eerst naar het huisje toe, om ze vervolgens af te schrikken met hard gekrijs.”
Vogelbescherming Nederland keurt de methode dan ook sterk af. Zij probeert met de Stadsvogelcampagne juist meer vogels een plekje in stad en dorp te geven. Dit is hard nodig omdat snel groeiende steden steeds minder aantrekkelijk worden voor vogels. Gaten onder dakranden worden dichtgestopt en tuinen worden bestraat, waardoor er weinig schuil- en broedplekken overblijven.
Vogelvriendelijk
Om de vogelvriendelijkheid in Amersfoort te vergroten besloot de gemeente gratis vogelhuisjes weg te geven. De rest van het jaar kunnen Amersfoorters voor lage prijs een vogelhuisje kopen en krijgen er een boekje bij vol tips bij om de tuin en het balkon aantrekkelijker te maken voor stadsvogels.
Waarom plaatst Rotterdam dan juist een vogelhuisje om stadsvogels af te schrikken? De gemeente Rotterdam adviseerde Randstadrail om het afschrikmechanisme op te hangen zodat vogels zich niet in de bomen zouden nestelen, vertelt Douwe Folkerts, woordvoerder van Randstadrail, een bedrijf dat een grote railverbinding in de randstad aanlegd.
“Na een uitgebreid flora- en fauna-onderzoek bleek dat er geen nestelende vogels in de bomen zaten, toen hebben we het huisje geplaatst om te voorkomen dat de vogels er wel zouden gaan zitten. Dan kunnen we namelijk niet rooien”, legt Folkerts uit.
Beter dan vogels verstoren
Binnen het broedseizoen dat nu loopt, mag er niet gekapt worden, bevestigt Dijkman. Maar volgens haar moet de gemeente ontheffing aanvragen als ze toch bomen willen kappen binnen het broedseizoen. “Dat is beter dan vogels op deze manier te verstoren.”
Broedende vogels zijn altijd een sterke troef in handen van bewoners die strijden voor het behoud van groen. Een nestje kan complete bouwwerken tegenhouden. De Bomenridders, die proberen zoveel mogelijk groen in Rotterdam te behouden, spreken schande van het afschrik-huisje.
Verenigde buurtbewoners van het Mijersplein en Asserweg noemen het stiekem en zijn naar de kortgedingrechter gestapt om de kap van de 69 bomen tegen te gaan. “Zeshonderd meter verderop zou een prima halte zijn voor Randstadrail”, meent een buurtbewoner.
Iris Grimm
Links:
Elektronisch gekrijs als wapen
Help vogels in stad en dorp © 2007 Planet Internet