Hoofdpagina arrow Nieuws arrow Waddenzee
Waddenzee

Waddenzee gaat zakken.

'Bodemdaling Waddenzee onbeheersbaar'

'Bodemdaling Waddenzee onbeheersbaar'

Gepubliceerd op dinsdag 24 april 2007

De bodemdaling van de Waddenzee door gaswinning verloopt volgens een expert veel sneller dan gedacht en is niet in toom te houden.

Dat staat in een rapport van een voormalig top-ingenieur van de NAM, dat maandagavond door het tv-programma Nova is geopenbaard.

'Onaanvaardbaar risico'
Volgens een tot nu toe geheim gehouden rapport van voormalig top-ingenieur Houtenbos van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), zou de bodemdaling wel eens honderd procent sneller kunnen dalen dan is voorspeld. Het door de NAM gehanteerde rekenmodel over de bodemdaling klopt volgens Houtenbos niet.

De bodemdaling is ook niet in toom te houden door de gaswinning aan te passen. Dit in tegenstelling tot wat de NAM met het 'hand aan de kraan'-principe denkt te kunnen.

"Zijn eindconclusie is dat je een onaanvaardbaar risico neemt door op deze weg door te gaan", aldus marien bioloog José Joordens over het rapport in Nova.

Ondernemers uit het Lauwersmeergebied eisen bij de Raad van State dat de gaswinning wordt stilgelegd. De top-ingenieur stelde zijn rapport voor hun zaak ter beschikking. De zitting bij de Raad van State is op 19 juni.

Vergunning
De Tweede Kamer en het kabinet vonden eind 2004 gaswinning in de Waddenzee nog verantwoord na een rapportage van de commissie-Meijer over mogelijke gevolgen van economische activiteiten in de Waddenzee. Volgens deze rapportage, die mede gebaseerd was op de milieu-effectrapportage, zou de schade voor het milieu meevallen.

De milieu-effectrapportage die werd opgesteld in opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), was onderdeel van de procedure om een vergunning voor gaswinning te verstrekken. Die vergunning werd in 2006 verstrekt.

In februari van dit jaar is de NAM daadwerkelijk begonnen met de veelbesproken aardgaswinning onder de Waddenzee.

Vanuit het Friese dorpje Moddergat wordt het gas onder de zee vandaan gepompt. De winput is vier kilometer lang en drie kilometer diep schuin vanaf het vaste land onder de zee geboord.

Naast de winlocatie bij Moddergat mag de NAM in 2008 gas winnen bij Vierhuizen en Lauwersoog in Groningen.

 

Links:
  • Rapport van Houtenbos in Nova
  • Gaswinning in de Waddenzee schadelijk? (interviews met NAM en Waddenvereniging)


    © 2006 Planet Internet

  •  
    < Vorige   Volgende >