Hoofdpagina arrow Nieuws arrow Klimaatregelingen
Klimaatregelingen

Nederland niet altijd nummer 1

'Nederland loopt achter met klimaatmaatregelen'
Datum: 02 mei 2007

In vergelijking met andere EU-landen loopt Nederland achter als het gaat om het nemen van effectieve klimaatmaatregelen. Dat stelt de stichting Natuur en Milieu woensdag in de aanloop naar de presentatie van het belangrijke IPCC-klimaatrapport komende vrijdag.

,,Nederland ziet zichzelf graag als gidsland. Dat zijn we echter al lang niet meer'', vindt directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu. ,,We lopen op veel gebieden zelfs achter. Het wordt tijd dat we snel een inhaalslag maken''.

De milieuorganisatie pleit voor een combinatie van wetgeving, belastingmaatregelen, het bieden van zekerheid voor investeringen op lange termijn en het belonen van 'goede praktijken' die leiden tot minder uitstoot van broeikasgassen, energiebesparing en meer duurzame energie.

De ministers Cramer (Milieu), Verburg (Natuur) en Van der Hoeven (Economische Zaken) moeten als het aan Natuur en Milieu ligt een daadkrachtige regie gaan voeren om ,,de Nederlandse achterstand aan te pakken''. Natuur en Milieu wijst erop dat Nederland in de Europese Unie hekkensluiter is op het gebied van duurzame energie.

Daarnaast vindt de stichting het vreemd dat Nederland het energie-prestatiecontract voor gebouwen nog niet heeft ingevoerd, terwijl dat al op 1 januari gebeurd had moeten zijn volgens een EU-richtlijn. ,,De grootste klimaatwinst voor Nederland ligt bij energiebesparing, vooral in woningen, kantoren en de industrie'', stelt Natuur en Milieu.

Elders in de EU zijn al allerlei maatregelen ingevoerd. Zo stimuleren Duitsland en Spanje met succes het gebruik van duurzame energie. In Engeland hebben leaserijders een lagere bijtelling als ze kiezen voor een zuinige auto. Steden als Londen en Stockholm drongen het autoverkeer fors terug met een centrumheffing. En in Dublin, London en Stockholm worden bezitters van energiezuinige auto's beloond met lage of gratis parkeertarieven.

Buiten Europa zijn ook goede voorbeelden te vinden. Zo hebben Australische en de Amerikaanse staat Californië wetgeving doorgevoerd, waardoor energieverspillende gloeilampen over enkele jaren verboden zijn. In Canada mogen kolencentrales alleen worden gebouwd als ze CO2-neutraal zijn.

Bron: ANP

 
< Vorige   Volgende >