Hoofdpagina arrow Nieuws arrow Kolencentrale
Kolencentrale

We gaan weer terug naar af  ,hoe veel gif geef zo'n centrale.

Kolencentrale Nuon mag te veel kankerverwekkende stoffen uitstoten

PERSBERICHT

Gezamenlijk persbericht van Milieufederatie Groningen, Waddenvereniging en Stichting Natuur en Milieu

31 augustus 2007  -  Milieufederatie Groningen, Waddenvereniging, Stichting Natuur en Milieu en Mobilisation for the environment hebben bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de milieuvergunning die Nuon onlangs kreeg voor de bouw van een nieuwe kolencentrale in de Eemshaven. De vier natuur- en milieuorganisaties zijn vooral geschrokken van de enorme hoeveelheid dioxine die de nieuwe centrale mag uitstoten. De organisaties willen dat de Raad van State de vergunning vernietigt. 

Nuon beweert dat de nieuwe kolencentrale gebruik gaat maken van een zeer schone techniek. Voor een andere centrale van energieproducent RWE, die ook in de Eemshaven moet komen te staan, is echter een ruim twintig keer lagere dioxine-uitstoot aangevraagd. De nieuwe centrale van Nuon mag zelfs meer dioxines en furanen gaan uitstoten dan alle huidige Nederlandse kolencentrales en afvalverbrandingsinstallaties bij elkaar. Dioxines staan bekend als kankerverwekkend. Volgens de natuur- en milieuorganisaties is onvoldoende onderzocht wat de effecten van zo’n hoge uitstoot zijn op bijvoorbeeld het leven in de Waddenzee. Ook de gevolgen van de uitstoot van fluorides en zware metalen zijn niet getoetst, voordat de vergunning verleent werd.  

CO2-uitstoot
De enorme uitstoot van het broeikasgas CO2 door kolencentrales blijft een grote zorg van de organisaties. Nuon zal er weliswaar voor zorgen dat de CO2 van haar centrale afgevangen kán worden, maar er is geen enkele verplichting om dit ook daadwerkelijk te doen. Energiebesparing en gebruik van duurzame energie verdienen de voorkeur boven  ondergrondse opslag van CO2.

http://www.greenpeace.nl/news/nuon-krijgt-milieuvergunning-v

 

 
< Vorige   Volgende >