Hoofdpagina arrow Nieuws arrow oudste boom
oudste boom

De oudste boom had palmtakken

Oudste boom had palmtakken

Oudste boom had palmtakken

Gepubliceerd op donderdag 19 april 2007

De oudste bekende boom ter wereld had geen bladeren.

Dat blijkt uit onderzoek van 385 miljoen jaar oude fossielen van de 'Eospermatopteris', die in een tijd leefde dat planten het vasteland begonnen te veroveren.

Oerboom
Een meer dan honderd jaar oud raadsel lijkt hiermee eindelijk opgelost.

In 1870 vonden onderzoekers in Gilboa in de Amerikaanse staat New York de fossielen van de oudst bekende boom ter wereld. De versteende boomstronken werden als de soort Eospermatopteris bestempeld en bleken na vervolgonderzoek zo'n 385 miljoen jaar oud. De uitzonderlijk oude stronken vormen nu een bezienswaardigheid in het Gilboa Fossil Forest.

Een compleet beeld van deze oerboom kon echter niet worden geschetst omdat de vondst in Gilboa beperkt bleef tot de stronk van de boom. Van het kronendak werden geen sporen gevonden.

Opkomst
In het nieuwste nummer van wetenschapsblad Nature hebben wetenschappers nu wel een compleet beeld van de boom kunnen presenteren aan de hand van de vondst van twee nieuwe fossielen.

De versteende restanten werden in 2004 gevonden en in eerste instantie gekenmerkt als oeroude planten. Nader onderzoek wees echter uit dat het om het kronendak van de Eospermatopteris ging. "We hebben deze langdurige puzzel eindelijk opgelost," aldus paleontoloog Linda VanAller Hernick van het New York State Museum die haar bevindingen in Nature naar buiten heeft gebracht.

Volgens de onderzoekers van het New York State Museum leek de boom, die zo'n tien meter hoog kon worden, op een moderne palmboom. De bomen leefden vermoedelijk in de periode van 390 tot 350 miljoen jaar geleden. Hun opkomst op het vasteland zorgde voor een toename van kooldioxide in de atmosfeer. Dat zorgde voor een afkoeling van het klimaat waarin nieuwe soorten dieren en planten konden gedijen.

Afbeelding: Frank Mannolini/New York State Museum

links:

  • Middle Devonian Fossil Forest
  • Fossil from a forest that gave Earth its breath of fresh air


    © 2007 Planet Internet

  •  
    < Vorige   Volgende >