Hoofdpagina arrow Nieuws arrow sneeuw
sneeuw

Kunsmatig laten sneeuwen

China laat het kunstmatig sneeuwen
China laat het kunstmatig sneeuwen
Gepubliceerd op woensdag 18 april 2007
In Tibet is voor het eerst kunstmatige sneeuw neergedwarreld.

De ingreep moet de aanhoudende droogte in Tibet bestrijden, zo bericht het Chinese persbureau Xinhua woensdag.

'Eerste kunstmatige sneeuwval'
De Tibetaanse regio Qinghai kampt al maanden met aanhoudende droogte, waardoor de gletsjers in dit deel van de Himalaya in rap tempo smelten. Dat veroorzaakt op korte termijn wateroverlast en aardverschuivingen en op lange termijn een watertekort voor de vele rivieren die hier ontspringen.

Om de droogte te bestrijden, is het Chinese wetenschappers volgens Xinhua gelukt om kunstmatige sneeuw op te wekken. Op 10 april is op een hoogte van 4500 meter in noordelijk Tibet één centimeter sneeuw gevallen.

"Deze eerste kunstmatige sneeuwval bewijst dat het mogelijk is om het weer via menselijk ingrijpen te veranderen op het hoogste plateau van de wereld," aldus ingenieur Yu Zhongshui van het plaatselijke meteorologische station.

De droogte wordt in verband gebracht met de opwarming van de aarde, wat slinkende gletsjers tot gevolg heeft. Volgens de Chinese autoriteiten is het areaal aan gletsjers in Tibet de afgelopen dertig jaar met 131,4 vierkante kilometer afgenomen.

Meren drogen hierdoor op en graslanden krimpen in door gebrek aan water. Kunstmatige sneeuw kan de nadelen voor mens en milieu tegengaan, zo menen de Chinezen.

Regen opwekken
In 2005 claimde Thailand al dat het kunstmatige regen kon opwekken. De techniek is gebaseerd op het besprenkelen van wolken met grote hoeveelheden chemicaliën zoals natriumchloride (zeezout) of calciumchloride. De kleine waterdruppels waaruit een wolk bestaat, zetten zich af op de ingebrachte kristallen en komen dan als neerslag omlaag.

Begin dit jaar riep het met droogte kampende Tanzania nog de hulp in van Thailand om de techniek ook bij hen toe te passen.

Afbeelding: Noordelijk Tibet op satellietfoto.

Links:

  • Thailand gaat regen maken
  • Tanzania to get rain-making help


    © 2007 Planet Internet

  •  
    < Vorige   Volgende >