Hoofdpagina arrow Nieuws arrow Heidekoe
Heidekoe
De Veluwse heidekoe weer terug.
WOLHEZE - Sort Jysk Malkerace. Het is de officiële (Deense) naam van het zeldzame ras, dat in de toekomst weer de Nederlandse heidevelden moet begrazen. Weer, want tot een eeuw geleden was de heidekoe een normaal verschijnsel op de Veluwe.
Slideshow image
Klein van stuk en valer van kleur. Dat zijn de heidekoeien ? officiële naam Sort Jysk Malkerace ? nu nog grazend op het Wekeromse Zand. Foto± Henk van Holland
Sinds 1950 is het dier uit het landschap verdwenen.
Het Geldersch Landschap probeert de koe terug te fokken met behulp van de Deense soortgenoot. Die keuze is niet verwonderlijk, want in de loop der eeuwen zijn vanuit Nederland miljoenen koeien aan Denemarken verkocht.

Sinds vorig jaar grazen er twaalf van deze zeldzame koeien op het Wekeromse Zand bij Ede. Als het fokprogramma lukt, zullen zij voor nageslacht zorgen.

De vaarskalveren gaan over een ruim jaar naar Loenermark op de oostelijke Veluwe. Het Geldersch Landschap hoopt er een stuk oorspronkelijk heide mee te herstellen. Niet alleen op de Veluwe wordt de ontwikkeling gevolgd. Ook vanuit andere delen van Nederland is er vraag naar heidekalfjes. Het lijkt erop dat de grote Schotse Hooglander als natuurbeheerder in Nederland heeft afgedaan. Het dier beweegt onvoldoende en graast daardoor te weinig. Bovendien is dit rund te bedreigend voor wandelaars.

De heidekoe is daarentegen een dier dat hei, struikjes en gras lust, waardoor de vergrassing van de heide vele malen beter wordt tegengegaan. Door de bescheiden afmeting van het rund - het dier heeft een schofthoogte van pakweg een meter - ziet de grazer er ook vriendelijker uit.

De koe onderscheidt zich ook in andere opzichten van grote runderen. Officieel zijn de kleuren van de dieren vaalzwart en vaalrood. Maar op grote afstand lijken de koeien grijs en zelfs geelachtig te zijn. De koeien zijn op dit moment alleen nog maar in de verte te zien. De tien koeien en twee stieren grazen veilig in een voor passanten afgesloten gebied.

Het Geldersch Landschap bekijkt de mogelijkheden die het koetje straks moet bieden. Ecoloog Wim Gerardts: "We zijn op zoek naar producenten die iets willen doen met heidemelk of heidekaas. We hebben al reacties binnen."

Net als de heideschapen, krijgen ook de koeien een hoeder. Een Veluwse cowboy dus, die zich over de kudde, bestaande uit koeien en schapen ontfermt. De heidekoetjes werden vroeger vooral gehouden voor hun mest. Ze aten meer dan schapen. Maar dat kon ook, want de heidevelden strekten zich uit van Arnhem tot Harderwijk.

Het Geldersch Landschap heeft plannen om meer Nederlandse runderrassen te gaan houden op een van de terreinen. Zo beschikt de stichting al over 150 brandrode runderen en een klein groepje koeien van het oude type.
 
< Vorige   Volgende >