Hoofdpagina arrow Nieuws arrow Modderpoel
Modderpoel

Mooiste modderpoel is in Overijssel

Wakker Dier heeft de modderpoel van Henk Hulter in Den Velde gekozen tot mooiste modderpoel van Nederland. Op 29 augustus om 12.00 uur is de moddertrofee uitgereikt aan de familie Hulter. De uitreiking was eerder in augustus gepland, maar moest worden afgeblazen in verband met de MKZ-uitbraak. Met de jaarlijkse modderpoelverkiezing wil Wakker Dier de biologische varkenshouderij positief onder de aandacht brengen als alternatief voor de bio-industrie. Want hoewel voor veel mensen modder en varkens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, heeft minder dan één procent van de elf miljoen Nederlandse varkens ooit een modderpoel van dichtbij mogen zien. De 90 zeugen van Henk Hulter boffen: zij kunnen naar hartelust wroeten, poedelen, schurken en afkoelen in een prachtige poel.

De verkiezing van de modderpoel is gebeurd vanuit het oogpunt van het varken. Voor een varken is een mooie omgeving niet zo belangrijk, maar de grootte van de poel, de goede zorgen en het beleid van de boer des te meer. Henk Hulter is een biologische boer en daarom hebben zijn varkens het goed. Want in de biologische sector hebben zeugen een weide, mogen de vleesvarkens naar buiten en krijgen de dieren nooit preventief antibiotica toegediend. Ook blijft de varkens het leed van het afknippen van staart en tanden bespaard.

 

Henk Hulter doet er voor zijn varkens nog een schepje bovenop: al meer dan een jaar geleden deed hij mee naar een onderzoek naar het verdoven van biggen voor de castratie en dit voorjaar startte hij met deze praktijk. Hij loopt voor op de rest van de biologische sector, die sinds 1 juli 2007 verdoofd castreert. Ook op andere vlakken geeft hij het goede voorbeeld: zo teelt hij 60% van het voer voor zijn varkens op eigen land. En de mest van de varkens wordt weer op dat land hergebruikt. De varkensstallen zijn overdekt, maar hebben geen zijmuren. Henk Hulter wil namelijk overstappen op een in Nederland onbekende manier van varkens houden: in de toekomst mogen zijn zeugen 24 uur per dag loslopen op een veld met kleine hutjes om te schuilen voor zon en regen. Verder worden de zeugen op natuurlijke manier gedekt in plaats van door kunstmatige inseminatie. Ook daarin is Henk Hulter een positieve uitzondering.

Niet alle elf miljoen varkens in ons land boffen zoals bij Henk Hulter. De meeste zitten in de bio-industrie en hebben daar een slecht leven. Ze hebben te weinig ruimte, geen afleiding, geen daglicht, staart en tanden worden onverdoofd afgeknipt, langeafstandstransporten worden vaak niet overleefd... Voor een varken in de bio-industrie is een modderpoel een droom die in zijn leven nooit waarheid zal worden.

Wakker Dier feliciteert Henk Hulter en zijn varkens met de mooiste modderpoel van Nederland, maar vooral met zijn voorbeeldpositie binnen de varkenshouderij!

 
< Vorige   Volgende >